Vilken blodtrycksmätare är bäst?

Om du har bestämt dig för att börja kolla ditt blodtryck med jämna mellanrum så behöver du en apparat som du kan lita på. Nu kan man förstås undra vilken blodtrycksmätare som är bäst. Det finns ju så många olika märken och modeller. Generellt sätt så kan man säga att det är bäst att satsa på märken som Omron som har vunnit många bäst-i-test och som dessutom kan erbjuda en variation som gör att du får den typ av mätare som passar dig allra bäst.

Mäta över arm eller handled

Det första du bör tänka på är var du vill mäta din puls och ditt blodtryck. Från bra märken som Omron så kommer du att finna olika modeller, men de allra bästa är vanligtvis till för överarmen där man för det mesta får den bästa avläsningen. Det som gör att vissa ändå vill ha en handledsmätare är att den är så pass enkel att använda sig av. Om man som idrottare ska mäta snabbt så är det klart bra att kunna trä på ett armband som inkluderar mätaren. Den som mäter i hemmet kan dock dra nytta av en större blodtrycksmätare som har en stor display och som träs över den övre delen av armen på ett bekvämt sätt. Om du vill se exempel på de olika modellerna så kan du ta en titt på blodtrycksmatare.se där det finns flera olika typer av mätare för både handled och överarm.

Viktiga finesser

Nu är det inte bara storleken på blodtrycksmätaren som kommer att påverka hur den fungerar. Om du ska mäta dagligen och bokföra dina resultat så kan du dra nytta av digitala funktioner som gör att de värden du får fram sparas i själva mätaren. När du väl vill fiska fram dessa så finns de kvar i apparaten. Även billigare varianter har förmågan att lagra många mätningar vilket är smidigt då man kanske är bortrest. Det kan också vara bra om det är enkelt att ladda mätaren. Då du ska ut och resa så kanske det blir komplicerat att hela tiden leta efter eluttag så ta en titt på hur du kan hålla apparaten laddad utan att behöva använda dig av den vanliga kontakten.

Enkelt att använda

Du ska också tänka på att blodtrycksmätaren måste vara enkel att använda. För den som har svårt att se så är en stor display att rekommendera och du måste även förstå det som står på knappar. Lär dig mer om hur den modell du är intresserad av ska träs på och hur länge en mätning pågår. Moderna varianter är för det mesta enkla att använda och du ska inte behöva ta hjälp av någon annan för att genomföra dessa. Tänk på att man inte kan mäta flera gånger i rad utan en längre paus. Detta ger inte alltid rätt värden så var noggrann med att följa instruktioner och att mäta rätt från start så att det hela kan vara överstökat snabbt och lätt.

En apparat som håller

Det är också viktigt med kvalitet. Ett lågt pris kan locka men solpaneler i miniatyrformat är inte samma sak som verkliga batterier och då det handlar om din hälsa så ska du inte chansa på att det blir rätt. Med tanke på att man kan ha stor nytta av en blodtrycksmätare under många år så är det smart att lägga lite mer på en som man inte behöver kassera efter ett år. Faktum är att de som köper kvalitetsprodukter från märken som Omron som är kända för att leverera kvalitet sällan behöver köpa en ny mätare. Det här är också apparater som är vanliga inom sjukvården vilket gör det enkelt att synka sina mätningar med läkare och sjuksyster. En blodtrycksmätare är en god investering men bara om den håller hög kvalitet, är enkel att använda och ger resultat som du kan lita på.

18 Feb 2013