Laktasenzympreparat - vad är det bra för?

Att vara laktosintolerant kan vara rätt jobbigt. Visserligen så kan många som lider av laktosintolerans dricka en liten mängd mjölk utan att få ont men på grund av att det saknas ett enzym (laktasenzym) i tarmarna så kan man inte bryta ner laktosen på rätt sätt. Det kan upplevas mycket besvärligt och det bästa är att undvika produkter som innehåller laktos. Men ibland kan man inte undvika det.

Då är det tur att det finns laktasenzympreparat som man kan ta för att slippa besvären. De finns som vätska, som tabletter och som kapslar och vilken modell som är bäst för dig är något du får prova dig fram för att veta. Här hittar du tips på bästa laktostabletter som du kan testa. Samtliga innehåller det enzym du behöver. 

Är inte ett läkemedel

Laktasenzym hjälper till att bryta ner laktosen som finns i alla mejerivaror och i många halvfabrikat. Det behövs inget recept men gäller det barn under 16 år så bör man ändå rådgöra med läkare som kan förskriva det som livsmedelsanvisning vilket gör att det kan subventioneras. 

Men hur vet man om man är laktosintolerant? Får du gaser i magen, diarréer, ont i magen eller känner dig allmänt uppsvälld över magen? Testa att sluta med mjölkprodukter. Lättar besvären är det troligt att det är laktos du inte tål. Kontakta läkare för diagnos, då det också kan bero på allvarligare åkommor som exempelvis mjölkproteinallergi som kan ge mycket allvarliga reaktioner. 

16 Apr 2023