Ibland blir det inte som man tänkt

Det finns nog inte en enda femåring som skulle säga att han eller hon skulle bli brottsling när hen växer upp. Det är något som "bara händer" när man inte ser att man har några andra val i livet. Eller för att det blir en plötslig händelse som gör att man agerar på ett sätt som inte är inom lagens ramar. 

En vän till mig som jobbat inom kriminalvården berättade en gång att han suttit i ett klientsamtal och där frågat sin klient om denne haft tidigare kriminalitet varpå personen i fråga svarade: 

- Jag är inte kriminell! Jag begick bara ett brott, och man är bara kriminell om man har det som jobb. 

Alla kan behöva en advokat 

Stundens ingivelse, ett beslut som inte är genomtänkt eller ren och skär otur är det som kan göra att du helt plötsligt befinner dig i baksätet på en polisbil iförd handbojor. Om det blir förundersökning av det hela, eller om du blir häktad, så kan du behöva hjälp att hitta försvarsadvokat. Det finns olika sätt att göra detta på:

  • Du eller din familj har redan en advokat som tar brottmål. 
  • Du blir tilldelad en offentlig försvarare. 
  • Du hittar en advokat via nätet/telefonkatalog som du kan anlita mot arvode. 

Kan man lita på en offentlig försvarare?

Man kan lätt få en känsla av att en offentlig försvarare inte skulle göra sitt bästa då man inte själv betalar dem. Men så är inte fallet. De får sin ersättning från annat håll och med en yrkesstolthet (och en licens som annars skulle kunna dras in) så kommer de att utföra ett så bra jobb som det bara är möjligt. 

Får jag ljuga i rätten?

Om det är du som är åtalad så har du ingen skyldighet att tala sanning. Är du inkallad som vitten så begår du mened om du ljuger. En åtalad får göra allt i sin makt för att inte bli fälld, det är åklagarens jobb att bevisa din skuld. Din advokat får däremot inte ljuga i rätten. Men, det bästa sättet att undvika detta problem är att alltid tänka efter en - två - tre gånger innan man gör något dumt... 

12 Jul 2020