Slitstarka och vackra inredningsdetaljer

HandtagVisst är det kul att så små detaljer som handtag köksluckor så stor skillnad. Det innebär att alla, även om man varken kan eller vill ge sig på stora renoveringsprojekt, kan förändra och förnya i köket. Med små medel och liten arbetsinsats kan man få till en stor förändring. Lådhandtagen kan faktiskt sätta sin prägel på ett helt kök.

Dessa handtag, som är både praktiska, slitstarka och tåliga kan naturligtvis också användas i andra rum, både hemma och på jobbet. Men, det är i köket de får störst effekt, eftersom de dels har en central roll, och dels ofta är många till antalet.

När man börjar titta på utbudet, inte minst på nätet, upptäcker man snart att det stora sortimentet ger oanade möjligheter för den kreative. Här finns handtag för alla kök, oavsett stil, tidsanda och smak. Idag är det populärt att återställa gamla byggnader till ursprungsskick, istället för att förstöra den gamla charmen, och inreda i samma moderna stil oavsett hur gammalt huset är. Det innebär att många vackra gamla hus åter får den känsla och den charm de en gång haft. Men det innebär också att man får leta efter detaljerna och materialet som en gång gjorde huset till vad det var. En jakt som kan vara både lång och svår. Tack vare allt fler byggnadsvårdsbutiker är det numera möjligt att återställa fler hus.

När det gäller kökshandtag behöver man inte leta särskilt länge för att hitta det man söker. I dagens i utbud finns handtag för alla hus. Inte gamla handtag förstås, men nya kökshandtag som är tillverkade exakt efter gamla modeller. Här finns kökshandtag för sekelskifteshus och gamla torp, precis som för köksskåp i femtiotalsköket. Funkis, art deco, lantligt, modernt, vintage eller stilrent klassiskt. Det spelar ingen roll vilken stil du gillar, eller från vilken tidsepok ditt hus kommer, du kan garanterat hitta de perfekta kökshandtagen ändå. Gamla handtag, som dels finns i de klassiska modellerna, men också i modeller lite mer präglade av vår tid. Gammalt med touch av nytt, eller tvärtom nytt med en touch av svunna tider.

Åldern på huset, och framför allt på kökets inredning bestämmer också valet av material i kökshandtagen. Rostfritt stål och aluminium är populära material som fungerar både i äldre och nyare kök. För femtiotalsköket är kanske handtag i plast ett ypperligt val. Liksom handtag i trä för åttiotalets kök, som ofta har luckor i furu. Färg och form kan också ha stor betydelse för uttrycket i köket och matchas förstås till resten av köket.

2 Jun 2014