Fördelar med affiliateprogram

Affiliate program tjäna pengarFör dig som hemsideägare finns en rad fördelar med affiliateprogram jämfört med mer ”traditionell” annonsering på bloggar och hemsidor. Dels kan du ofta tjäna mer pengar på olika affiliateprogram, men det finns även en rad andra fördelar.

Ofta erbjuder affiliateprogram provision inte bara per klick, utan även på sales eller leads (en lead kan t.ex. vara att besökaren klickar sig vidare via din hemsida och lämnar sin e-postadress eller beställer ett nyhetsbrev) vilket ger dig mycket större flexibilitet. Dessutom blir provisionen ofta mycket större vid en sale eller en lead än vid ett klick.

När det gäller ”vanliga” annonser måste du ofta dessutom lägga in en annons i form av banner eller liknande på din blogg eller hemsida, något som kanske ser fult ut och inte passar in i designen. Om du är med i ett affiliateprogram kan du oftast länka via textlänkar, alltså utan att lägga in fula annonser eller liknande. Självklart brukar de flesta affiliateprogram även ha banners och liknande också, ifall du föredrar det – ibland är ju en snygg banner något som förbättrar en sidas design, inte förfular.

Hur som helst, om du får provision på försäljning betyder det ju också att du kan skriva om produkten i din blogg. Och om du skriver en produktrecension eller tipsar om någon pryl som du gillar är det mycket större chans att dina läsare nappar och köper denna produkt än om du bara smäller in en annons och hoppas på att allting händer av sig självt!

Det finns så pass många affiliateprogram ute, vilket är både en fördel och en nackdel. En fördel då du garanterat kommer kunna hitta ett affiliateprogram med produkter eller tjänster som passar dig, en nackdel då det tar lite tid att hitta rätt. För dig som svensk affiliate kan jag rekommendera affiliateprogrammet Scandic Partners, de har riktigt bra och lättsålda produkter, deras hemsida har en bra och informativ blogg som bl.a. innehåller användbara tips för affiliates och dessutom har de förmodligen Sveriges högsta provision, upp till 25% - så om jag bara får rekommendera ett affiliateprogram faller mitt val på just ovan nämnda Scandic Partners!

2 Feb 2012