Att tänka på när du tar ett billån

Den största skillnaden mellan ett billån och ett vanligt privatlån är att banken använder bilen som säkerhet vid ett billån. Det gör att banken tar en lägre risk och det resulterar nästan alltid i en lägre ränta. Räntorna för billån brukar ligga runt 3.50 % – 9 % beroende på lånebelopp och bank. Dock finns det en hel del regler att tänka på inför ett billån. Du kan läsa mer på Creddits sida om billån.

Först och främst är det viktigt att veta att banken kräver en kontantinsats precis som vid ett bolån. Kontantinsatsen ska motsvara 20 % av det totala beloppet av bilen. Det är en fördel att man kan bekosta kontantinsatsen med hjälp av sparade pengar, jämfört med att ta ett lån till. Anledningen är att banken sätter en individuell ränta beroende på låntagarens förmåga att betala tillbaka lånet. Ser man därför till att visa upp en trygg ekonomi så ökar chanserna att man får en bättre ränta. Därför är det väldigt viktigt att se till att man inte har några obetalda skulder eller anmärkningar när man ansöker om lånet.

För att försäkra sig om att få tillbaka pengarna om banken skulle vara tvungen att sälja bilen om låntagaren inte betalar tillbaka lånet så sätter de flesta banker upp krav på hur gammal bilen får vara när den köps samt att den ska inköpas från en auktoriserad bilhandlare. Reglera skiljer sig från bank till bank så det bästa är att kolla upp det innan man skickar in sin ansökan.

Lånetiden är oftast kortare på ett billån än på till exempel ett bolån, oftast ligger lånetiden mellan 2-7 år beroende på lånebelopp och bank. Det kan göra att lånekostanden blir hög i förhållande till beloppet man lånar. Så därför är det viktigt att ha med det i beräkningen när man ansöker om lånet så att man inte får en oväntad överraskning.

21 Nov 2013